Περιγραφή
Κιουμέλ ονομάζεται το αγριοκύμινο. Συγγενεύει στενά με το κύμινο. Το κιουμέλ θεωρείται σα βόρειο μπαχαρικό και το κύμινο σα νότιο. Το αγριοκύμινο χρησιμοποιείται συχνά και
στην ινδική κουζίνα. Ο κόσμος τα μεσαιωνικά χρόνια πίστευε πως ο σπόρος του αγρικυμίνου, μπορύσε να διώξει πνεύματα και δαιμόνια. Επιστημονικά ενισχύει την πέψη και χρησιμοποιείται για την θεραπεία φουσκωμάτων.(2 κουταλάκια της σούπας κιουμέλ σ' ένα ποτηρι καυτό νερό. Το αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά και στραγγίζουμε. Πίνετε 2-3 φλιτζάνια κάθε μέρα μετα το φαγητό. ) Το κιουμέλ είναι πικάντικο, αρωματικό και ελαφρώς καυτερό όπως το λεμόνι. Σπανίως αναμιγνύεται με άλλα μπαχαρικά.Χρησιμοποιείται για να συνοδεύσουμε φαγητά με λάχανα και επίσης ταιριάζει ωραία με θρεπτικά, βραστά πιάτα όπως αρνί, γουρούνι, χήνα, ψητές πατάτες. Πικάντικά ψωμιά, όπως ψωμιά με τζίντζερ καρυκεύονται και αυτά με κιουμέλ.