Πίτουρο Βρώμης

3.50

BIO
Πολλά από τα προϊόντα τα οποία αναγράφουν την λέξη «quaker», «πίτουρο βρώμης», «μούσλι», «νιφάδες βρώμης»και άλλα, έχουν ως βασικό συστατικό τη βρώμη, ωστόσο δεν έχουν έχουν τη σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών ή περιέχουν πρόσθετες χημικές ουσίες οι οποίες αλλοιώνουν την θρεπτική αξία των δημητριακών.

Ένας ολόκληρος σπόρος βρώμης περιέχει τρία τμήματα: το ενδοσπέρμιο, τον πυρήνα και τον φλοιό (πίτουρο). Το πίτουρο βρώμης περιέχει μόνο το πίτουρο του σπόρου, όπως φαίνεται και στην εικόνα ενώ οι νιφάδες βρώμης προέρχονται από ολόκληρο το σπόρο γι’αυτό ανήκει στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι νιφάδες βρώμης είναι επίσης γνωστές και ως πλιγούρι βρώμης. Από διατροφική άποψη, οι δύο αυτές επιλογές δημητριακών έχουν πολλά κοινά. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτείνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Μία μερίδα 100 γραμμαρίων από πίτουρο βρώμης περιέχει ξηρό περίπου 15 γραμμάρια φυτικών ινών. Η ίδια μερίδανιφάδες βρώμης περιέχει περίπου 10 γραμμάρια. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι τουλάχιστον20 γραμμάρια για τις γυναίκες και τουλάχιστον 30 γραμμάρια για τους άνδρες. Μία μερίδα 100 γραμμαρίων από πίτουρο βρώμης περιέχει περίπου 17 γραμμάρια πρωτεΐνης και 66 γραμμάρια υδατάνθρακες. Η ίδια μερίδα από νιφάδες βρώμης περιέχει περίπου λιγότερη πρωτεΐνη ( 13 γραμμάρια) και περισσότερους υδατάνθρακες (68 γραμμάρια). Το πίτουρο της βρώμης είναι πλούσιο σε σάκχαρα και πρωτεΐνες, αλλά το κύριο όφελός του είναι ότι περιέχει υψηλά επίπεδα διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες απορροφούν νερό στο έντερο και αποκτούν μέγεθος ίσο με το 20πλάσιο που έχουν δίχως νερό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθει κανείς χορτάτος, ενώ καταπραΰνει τη δυσκοιλιότητα, που θεωρείται αναμενόμενη έπειτα από τέσσερις μέρες στο πρώτο στάδιο της δίαιτας. Το πίτουρο της βρώμης έχει επίσης το πλεονέκτημα πως όταν το πέψει ο οργανισμός, προσελκύει μόρια λίπους, σάκχαρα και τοξίνες και τα αποβάλλει από τον οργανισμό, πριν προλάβει να τα απορροφήσει.

Επιπλέον πληροφορίες

Βάρος 1 g