Κακάο Criollo 100gr

2.50

H Κρεολή ποικιλία ονομάζεται “Η Βασίλισσα του κακάο», δεδομένου ότι παράγει τους υψηλότερης ποιότητας σπόρους. Είναι μια αρχαία ποικιλία, μη υβριδική, παράγει καρπούς με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα και είναι από τις πιο σπάνιες και ακριβές ποικιλίες στον κόσμο

ΒΙΟ

Συσκευασία: craft  οικολογικό

Είναι πολύ σπάνιο να βρει κάποιος τόσα πολλά διατροφικά συστατικά συγκεντρωμένα σε ένα και μόνο προϊόν. Περιέχει τα λιπαρά οξέα παλμιτικό και στεαρικό καθώς και το μονοακόρεστο ολεικό οξύ. Περιέχει διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, πολύτιμες για το έντερο. Περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίνων, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράστη, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Οι επιδράσεις των φλαβονοειδών του κακάο στην καρδιά και στην κυκλοφορία οφείλονται, εν μέρει, στην ικανότητα τους να ανακόπτουν την οξείδωση της χοληστερόλης και την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας.
Η κυριότερη πολυφαινόλη στους σπόρους του κακάο είναι η φλαβανόλη επικατεχίνη. Η θεοβρωμίνη είναι ένα μέτριο διουρητικό, βοηθά στην προστασία του ουροποιητικού.
Είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου, ασβεστίου, χαλκού, καλίου και μαγγανίου. Οι σπόροι του κακάο είναι η υψηλότερη πηγή μαγνησίου και χρωμίου από οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Διατροφικές πληροφορίες ανά 100g:

Ενέργεια: 1943kJ/464kcal
Πρωτεΐνη: 14,3γρ
Υδατάνθρακες: 35,7γρ
Λιπαρά 42,8γρ
Ινών: 32,1γρ

Περιέχει βιταμίνες Α, Β1,Β2,Β3,Ε

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟ ΚΑΚΑΟ

Ανανδαμίδη (το μόνο τρόφιμο που περιέχει αυτό το νευροδιαβιβαστή ο οποίος είναι υπέυθυνος για την αίσθηση ευτυχίας)
Ν-Linoleoylethanolamine (αποτρέπει την επαναπρόσληψή της ανανδαμίδης)
Phenethylamine (ΠΣΕ, ένας νευροδιαβιβαστής που είναι γνωστή ως το “μόριο αγάπη”)
Seratonin ( ένας νευροδιαβιβαστής που λειτουργεί ως “ασπίδα άμυνας στο στρες”
Η ντοπαμίνη (ένας νευροδιαβιβαστής που ενισχύει τα κίνητρα)
Οι Αναστολείς MAO (εμποδίζει την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης)
Kουμαρίνη (έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνει την βουλιμία)
Θεοβρωμίνη (αμφιλεγόμενο, αλλά στην πραγματικότητα πολύ ευεργετικό για τον άνθρωπο)
Aσπαραγινάση (ένα ένζυμο που έχει ιδιότητες θεραπευτικές στην λευχαιμία)
Eργοστερόλη (πρόδρομος της βιταμίνης D)
Σιτοστερόλη (μειώνει την LDL-χοληστερόλη)

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι:

1. Oι πολυφαινόλες μπορεί να μειώσουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, των οποίων η αυξημένη δραστηριότητα και συγκέντρωση συνδέεται με τη θρόμβωση και πιθανότατα εμπλέκεται στην ανάπτυξη και εξέλιξη αθηρωματικών βλαβών. Η κατανάλωση κακάο επομένως εμφανίζεται να έχει επίδραση τύπου ασπιρίνης επάνω στη λειτουργία των αιμοπεταλίων. Μία περαιτέρω δράση των πολυφαινολών του κακάο που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι η ικανότητα τους να ρυθμίζουν τα ανοσοκύτταρα λόγω της επίδρασης τους στη μεταγραφή του γονιδίου της ιντερλευκίνης
2. Έχει προταθεί ότι οι φλεγμονώδεις νόσοι από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού θα μπορούσαν να είναι υπαίτιες για πολλές περιπτώσεις αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών νόσων.
3. Οι κατεχινικές ενώσεις προλαμβάνουν το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών, μεταβάλλουν την συνοχή και δομή της κυτταρικής μεμβράνης.
4. Οι προκυανιδίνες αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα της προστακυκλίνης στο πλάσμα και μειώνουν τα επίπεδα λευκοτριενίων του πλάσματος. Η προστακυκλίνη κατασκευάζεται από το αγγειακό επιθήλιο και προάγει την αγγειοδιαστολή, αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, το σχηματισμό θρόμβων αίματος και την εισχώρηση της χοληστερόλης LDL στο αρτηριακό τοίχωμα. Αντίθετα, τα λευκοτριένια είναι αγγειοσυσταλτικά, προκαλώντας αργή και συνεχή σύσπαση στους λείους μυς των αιμοφόρων αγγείων, και μπορούν να είναι αίτια συσσώρευσης αιμοπεταλίων. Μείωση της αναλογίας λευκοτριενίων / προστακυκλίνης μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα αιμοπετάλια και πιθανώς στη φλεγμονή και την αγγειοδιαστολή.
5. Τα φασόλια κακάο περιέχουν πολλές ουσίες που δικαιολογούν απόλυτα τη φήμη τους ως υπερτροφές και ως φυσικά αντικαταθλιπτικά
6. Το κακάο περιέχει τρεις νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με την προώθηση υγιούς διάθεσης και θετικής ψυχικής κατάστασης: Σεροτονίνη, Ντοπαμίνη και η Φαινυλαιθυλαμίνη. Η φαινυλαιθυλαμίνη, που περιέχεται στο κακάο επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου με πολύ θετικό τρόπο.
7. Το κακάο περιέχει, επίσης, το αμινοξύ τρυπτοφάνη και αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (MAO). Οι Αναστολείς ΜΑΟ επιτρέπουν ώστε η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη να κυκλοφορούν στο αίμα για μεγαλύτερο διάστημα, γεγονός το οποίο μπορεί να βοηθήσει και να ανακουφίσει τα συναισθήματα της κατάθλιψης.

Επιπλέον πληροφορίες

Βάρος 0.100 g