type-a

Καφές

Ο καφές είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα σε όλον τον πλανήτη και βασική ανθρώπινη ανάγκη.

Η ανάγκη για την συνήθεια της χρήσης του και της εξάρτησής του οδήγησε τους ανθρώπους να ανακαλύψουν και άλλους καρπούς της φύσης,  οι οποίοι  να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, όταν τους ήταν δύσκολη η εύρεσή του.

Ας πούμε όμως λίγα για την ανακάλυψή του. Κάποτε στα βουνά της Αιθιοπίας, υπήρξε ένας βοσκός με το όνομα Κάλντι. Κάποιες μέρες  λοιπόν, παρατηρούσε ότι οι κατσίκες του ήταν πολύ πιο ζωηρές, όταν έτρωγαν από κάποιους συγκεκριμένους  καρπούς ενός θάμνου, που έμοιαζαν με κεράσια.

Έτσι αποφάσισε να δοκιμάσει κι εκείνος από τους καρπούς αυτούς. Μετά από την δοκιμή, βεβαιώθηκε ότι οι καρποί του έδιναν περισσότερη ενέργεια και διαύγεια.  Το είπε σε έναν μοναχό στο κοντινό μοναστήρι, ο οποίος έφτιαξε ρόφημα με τους καρπούς και εντυπωσιάστηκε από το πόση εγρήγορση του έδωσαν. Οι καρποί έγιναν γνωστοί και διαδόθηκαν σταδιακά σε όλοι την περιοχή και  αργότερα στη χώρα μέσω των εμπόρων. Στην συνέχεια  έφτασαν και στην αραβική χερσόνησο αλλά δεν έμεινε μέχρι εκεί. Έγινε το πιο δημοφιλές ρόφημα όχι μόνο των Αράβων, αλλά των Περσών και των Τούρκων.

Βενετοί έμποροι τον έφεραν στην Ιταλία, όπου αρχικά αντιμετωπίστηκε ως «σατανικό ποτό», μέχρι που τον δοκίμασε ο Πάπας Κλήμης Η’ και ενθουσιάστηκε τόσο με τη γεύση, που έδωσε την άδεια να τον καταναλώνουν ελεύθερα όλοι οι Χριστιανοί.

Τον 17ο αιώνα, οι Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι που κατόρθωσαν να πάρουν σπόρους από τους Άραβες, καθώς απαγορευόταν η εξαγωγή τους, για να διατηρήσουν το μονοπώλιο.

Τον ίδιο αιώνα και αφού το ρόφημα είχε διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη, αναπόφευκτα ο καφές έφτασε και στον Νέο Κόσμο, την Αμερική.

Ο περίφημος βραζιλιάνικος καφές προέκυψε από την προσπάθεια του Francisco de Mello Palheta, που ταξίδεψε μέχρι τη Γουϊνέα, για να πάρει σπόρους από τους Γάλλους αποίκους.Έτσι έφθασε ο καφές στη Βραζιλία, όπου λόγω του κλίματος και των τεράστιων εκτάσεων, η χώρα έχει πλέον τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ, η οποία αποφέρει τεράστια έσοδα….

Δύο όμως  είναι οι βασικές καλλιέργειες του καφέ. Η Arabica και η  Robusta.

Η Arabica αποτελεί το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Ο καφές έχει ελαφριά γεύση και περιέχει σχετικά χαμηλή ποσότητα καφεΐνης.
Η  Robusta έχει μεγαλύτερη αντοχή στις κακουχίες  απ’ τον Arabica και γι’ αυτό θεωρείται πιο παραγωγική ποκιλία, αλλά χαμηλότερης ποιότητας, καθώς η γεύση της είναι πιο πικρή.